Cykellycka och teknikträning i Bergslagen

Förra fredagen lastade jag husbilen full med cykelprylar,frukostmat,sängkläder och så cykeln förstås. Den skulle upp på det alldeles för höga stället på baksidan av bilen. Sen är det bara att lasta in lika mycket prylar hemma hos min cykelkompis Therese innan vi kan svänga ut på E20an och ratta bilen mot Nora och Digerberget.

När vi vaknar på lördagsmorgonen så är vi båda härligt pepp inför två dagars teknikträning med Bike in Bergslagen som vi har framför oss. Först en ordentlig frukost och lite pyssel med våra cykelprylar och cyklarna så är klockan nio och det är dags att samlas.

Samling med presentation av ledare och indelning i grupper.

Vi är femtio förväntansfulla cyklister från spridda delar av vårt land och ett tiotal ledare som ska träna teknik både på bana och ute i skogen. Vi blir indelade i grupper efter tekniskt kunnande och fart så att grupperna blir så jämna som möjligt.

Therese fixar balansövning med ett litet hinder.

På förmiddagarna kör vi teknikpass på bana med tre stationer varje dag. Första dagen tränar vi att bromsa, lär oss att pumpa oss fram i pumptracken, tar oss upp och ner i brant backe och tränar att styra med garagevändningar och snirkliga banor mellan plastband. Om någon frågar mig så tycker jag att det snirkliga plastbandsbanorna är svårast. Andra skulle nog säga att den branta backen var värre.

Jag övar på några små gupp.

Luncherna serveras på Nora Bryggerikrog, en riktig finkrog som hamnat i White Guide i år. Laxlunchen första dagen är också riktigt god och avslutas med kaffe och kaka.

Lördagslunchen.

På eftermiddagarna cyklar vi ut på stigarna i Nora Stadsskog och tränar på olika tekniska partier som vi stöter på. Ibland cyklar vi en rundbana så att vi får träna flera gånger på det vi behöver. Efter tre timmar ute i skogen börjar vi känna oss lite möra och vi avrundar med en smoothie på Nora Bryggerikrog innan vi trampar några kilometer upp till Digerberget igen.

En stunds återhämtning vid husbilen.

Efter en ”fuskdusch” i husbilen samåker vi till Bryggerikrogen där ett helt gäng från kursen bokat middag tillsammans. Att somna gott på kvällen är inget svårt efter en skönt aktiv dag på cykeln.

Hopp och drop övningar.

 

Andra dagen är upplägget samma men vi gör nya övningar på förmiddagen, får annan lunch på Bryggerikrogen och cyklar andra stigar i Stadsskogen på eftermiddagen. Dagens övningar är bunnyjump – eller i alla fall att lyfta lite på framdäcket, balansövningar på plankor och olika små kanter och gupp och till sist drop och hopp.

Här gäller det att lyfta framdäcket vid rätt tillfälle.

 

Söndagslunchen.

Den här dagen är vädret riktigt högsommarvarmt och i skogen på eftermiddagen ser vi till att dricka ordentligt och tar en liten paus i skuggan mot slutet. För oss som kommer från Göteborg är det fantastiskt med alla fina och väl uppmärkta stigar. Vi har många stigar i våra skogar men inga som är fixade och uppmärkta efter svårighetsgrad för oss cyklister. Bergslagen är verkligen ett riktigt cykelstigparadis.

En av alla fina stigar i Bergslagen.
Kort paus i skuggan på eftermiddagen.

När helgens träning är slut får vi lite hjälp att lasta på våra cyklar på husbilen igen. På vägen tillbaks mot Göteborg kan både Therese och jag konstatera att vi lärt oss och utvecklats massor. Båda två har också hunnit med någon vurpa var. Therese hade dykt ner för att ”lyssna” på en rot på stigen och själv hade jag fixat ett för mig högt drop och skulle bara transportera mig ut till den större stigen när jag totalt överraskande flyger över styret och blir anfallen av cykeln. Det var bara att gapskratta åt sig själv och konstatera att vurpan skulle ge några rejäla blåmärken på lår och rumpa. Vädret, ledarna, de andra deltagarna, den goda maten och de fina stigarna gjorde att vi fick en helg fylld av ren cykellycka!

4 Comments

 1. Magdalena Enges
  18 maj, 2018

  Vad fint inlägg,kul att läsa om lägret. Ser jätte roligt ut.???

  Svara
  1. Anna Kristiansson
   21 maj, 2018

   Tack! Det var verkligen helkul hela helgen. Självklart bidrog det härliga vädret också. 🙂

   Svara
 2. Caroline
  21 maj, 2018

  Härlig läsning! Ni verkar ha haft en toppen helg på lägret! 😀

  Svara
  1. Anna Kristiansson
   21 maj, 2018

   Tack! Allt var verkligen toppen. En sån här helg kan man bara älska att cykla i skogen. 🙂

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *