SM i XCO – i direktsändning

I år var det vår cykelklubb CK Master som skulle anordna SM i mountainbike i Skatås i Göteborg. Covid-19 ställde så klart till det en hel del och ett bra tag var det nog osäkert om det skulle kunna köras något SM över huvud taget. Till slut lyckades ändå klubben att få till ett sätt att genomföra tävlingen som samtidigt följde alla regler för att vara så Covid-säkra som det bara går. Ingen publik, max femtio i varje startgrupp och full koll på alla funktionärer var bara några av alla kraven som skulle hållas.

Ett SM kräver en riktigt bra bana att köra. Enormt mycket planering och arbete är nerlagt för att få till den ca 4 km långa tävlingsbanan. Flera företag bidrog med material och maskiner mm. Lasse var med en dag och jobbade på Brudarebacken. Han fyllde skottkärra efter skottkärra med grus som kördes ut längs banan.

Erik testar SM-hoppet.

På klubbträningarna i höst har man kunnat köra på banan även det stora ”SM-hoppet” i Hästhagarna som krävs både teknik och mod för att våga sig på.

Utdelning av utrustning.

Eftersom tävlingarna skulle vara publikfria så gjordes en satsning på att sända allt över webben. Vår familj anmälde sig för att vara med och sköta inspelningarna ute längs banan. På fredagen innan tävlingarna så var vi på en genomgång av hur tekniken skulle fungera och passade på att hjälpa till att packa ca 200 prispåsar som skulle delas ut under tävlingsdagarna.

Nere i Hästhagarna fanns riktiga kameror på plats. Min och Lasses uppgift var att filma när cyklisterna kom upp för Brudarebacken och sen stod Erik på andra sidan backen och filmade när de körde ”dh-banan” ner och sen kom tillbaka upp en andra gång. Våra funktionärspass var på lördag- och söndag förmiddag.

Vår plats i Brudarebacken.

Utrustningen bestod av en mobiltelefonkamera som skulle handhållas med ett enkelt stativ och långsamt och försiktigt följa med åkarna. Att sända med mobiler gjorde att filmen ute från banan blev ganska hackig och pixlig hur försiktiga vi än var med att röra kamerorna. Nästan alla förstod varför sändningen inte gick att få tekniskt perfekt och var nöjda och glada över att kunna följa tävlingarna hemma från datorer och tv-soffor.

Handhållen mobil till filmningen på lördagen.

Till söndagens sändningar ville vi försöka att förbättra sändningarna så mycket det bara gick. Vi fick nya instruktioner om att inte handhålla mobilerna längre utan monterade upp dem med små stativ så att de satt fast. Bilden blev fortfarande pixlig och hackig, men ändå klart bättre än de handhållna från lördagen. Tänk den dagen som SVT förstår att det finns många spännande sporter som de missar i sina sändningar.

Fastmonterad mobil på söndagen.

När vårt pass var klart på söndagen skulle strax dameliten ge sig ut på tävlingsbanan. Vi passade på att se hur kampen utvecklade sig och hur en superstark Emma Belforth från vår hemmaklubb CK Master ända in på sista varvet lyckades utmana Jenny Rissveds. Mot slutet av sista varvet lyckades Jenny dra ifrån och vinna.

För att få till en större tävling som ett SM behövs det ett rejält gäng eldsjälar som lägger ner massor av tid för att få allt på plats. Sen behövs ett stort gäng fotfolk som sköter olika sysslor under tävlingsdagarna som flaggvakter, fikafixare, sekretariat, prisutdelare, ja listan kan göras lång. Det var kul att hjälpa klubben lite. Tidigare har vi varit fotograf, prisutdelare, hamburgsgrillare, flaggvakter och toalettstädare på klubbens tävlingar. Den här gången blev det mobilfilmare för webbsändning. Favoritsysslan genom åren har nog varit fotograf ändå, så det var kul att plocka fram kameran lite när dameliten körde. 🙂