Hjälp, vilka motionslopp ska jag välja i år?

Förra året så körde jag mina två första motionslopp på mountainbike. Jag valde kortvarianterna på Dalsland XC (35 km) och på Bockstensturen (30 km). Det blev två härliga upplevelser med ett vårlopp och ett höstlopp i fint väder. Båda loppen kördes tillsammans med familjen där maken Lasse höll sig till mitt tempo så att vi tog sällskap. Sonen Erik fick gasa iväg i sitt eget högre tempo och stod och väntade i mål på oss vuxna.

Blir stigen för brötig för mig så går jag en bit 🙂

Nu funderar jag på vilka lopp som kan vara något för oss i år. Jag har en önskelista för hur ett kul lopp ska vara för mig:

  • 30-40 km känns som en lagom längd på loppet.
  • Det ska helst inte vara för långt att åka, så gärna ca 2 h från Göteborg.
  • Det måste vara tillåtet för en P13 som fyller 13 år i vår att få köra i sitt eget snabbare tempo.
  • Det får gärna vara mycket stig och lite asfalt, men stigarna ska vara fina och släta som på Kinnekulle, eller i Hjulsjö eller Rörbäcksnäs. 🙂

Sen måste ju loppen så klart fungera med vår almanacka och helst inte krocka med semester och alla Västgötacupenhelger mm. Men det är ju inte så lätt för någon annan att ha koll på så därför hamnar det inte på önskelistan.

Så här glad blir jag om vädret är fint 🙂

Jag har redan funderat på lite olika lopp och vill gärna höra från er som har kört dem om de stämmer in på min önskelista.

Billingeracet 11 maj på 37 km verkar fint att cykla bland vitsipporna på våren. Men får en 13-åring köra och får han köra utan mitt sällskap hela vägen? Jag hittar ingen information om ev åldersgränser på hemsidan.

Ränneslättsturen 30 juni på 41 km. Här har jag hört positivt om fina stigar. Problemet här verkar vara att en 13-åring bara får köra 21 km loppet, vilket dock är bättre än något minilopp på några km eller en mil.

Fjällturen 13 juli på 40 km lockar med fina stigar uppe på fjället. Det här loppet skulle kunna fungera på vägen norrut om vi väljer att åka till SM i mtb i Östersund som startar en vecka efter. Här finns det massor av distanser att välja på så det blir svårt att veta vilken som passar mig bäst. Är 40 km rätt om jag vill köra mycket fina stigar uppe på fjället men inte vill ha tokmycket uppförsbackar? Jag funderar också på om det är tillåtet för vår 13-åring?

Erik och cykelkompisen Fredrik har väntat på oss i målområdet 🙂

Bockstensturen 31 augusti på 30 eller 50 km. Vågar jag mig på att köra 50 km om jag tyckte att 30 km var en hel del asfalt och mestadels ganska enkelt förra året? Egentligen tror jag det men är ändå lite orolig att det ska bli pissregn och vidrigt. Är stigarna på 50 km svårare än de på 30 km eller får man lite mysiga bokskogsstigar som bonus? Här finns ju inga problem att få köra för vår 13-åring i alla fall.

Karlstad XC 7 september på 32 eller 49 km. Det här loppet verkar ha stigar exakt av den typen som jag efterfrågar. Problemet är att det blir en del mil att köra. Dessutom krockar det med Huskvarna-helgen och frågan är om inte sonen hellre vill till Huskvarna och köra. Vi får se. Tidigare när loppet var 36 km så tror jag att det var OK för en 13-åring att köra men nu finns ingen information vad jag kan se?

Hunneberg XC mtb 22 september. Har läst om mycket stig på 31 km banan men i år verkar det vara 26 eller 52 km som gäller. Undrar vad som är nytt? Är det 1-2 varv på samma bana? Sonen verkar få lov att köra tillsammans med mig eller köra 6 km!? Undrar om det är OK om sonen kör ifrån mig och jag kommer ikapp honom om han får problem längs vägen?

Vet du svaret på någon av mina funderingar? Har jag hittat de rätta loppen utifrån mina önskemål eller har jag missat något lopp som borde finnas med på min lista? Om man anmäler sig till en längre distans som 50 km, kan man byta ner sig till den kortare distansen om det pissregnar eller får man uthärda till varje pris?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *