Kallhedslunden – familjevänlig cykling med blåsippor

I helgen cyklade vi från Björlanda kile småbåtshamn och över Nolviks kile till Kallehdslunden tillsammans med våra cykelvänner Martin och Therese Silverbåge. Det var en solig men ganska blåsig tur där vi testade nya stigar. Vi hittade en mysig berghäll i lunden där vi kunde sitta och fika i lä. Alla stigarna var blå och gröna och riktigt trevliga. De gröna stigarna var riktigt barnvänliga och de blå var allt mellan ljusblå och mörkblå. Här och där fick man gå ett par meter förbi något dike eller annat hinder.

Söndagens fikaställe i Kallhedslunden med Martin och Therese.

Lasse och jag blev sugna på att testa fler av stigarna och idag när jag var ledig fick vi chansen. Vi packade ner fika och lastade cyklarna på bilen för att starta cyklingen från andra hållet, ute vid Kippholmen den här gången. Lasse ville försöka hitta ett gäng geocacher som han började med redan under turen med Silverbågarna. En geocachare har kommit på idén att lägga ut 400 nya geocacher nära Göteborgs kommungräns för att fira Göteborgs 400-års jubileum i år.

Stigarna från Kippholmen och upp mot Kallhedslunden är blå men mestadels fullt cykelbara och trevliga. I Kallhedslunden finns en härligt enkel grön rundslinga som verkligen passar alla. Här och där stannade vi för att leta upp en av cacherna som Lasse hade förberett i sin gps. De var lätthittade vilket passar mig bra som inte har så stort tålamod.

Ett av dagens projekt var att spana efter blåsippor. Jag hade sett i medier att de redan blommar söderöver och varför inte i Kallhedslunden då. Lunden är känd för att vara ett bra ställe för just blåsippor. Plötsligt i en soligare slänt fick jag se några och det blev såklart ett fotostopp där. En nygrävd ingång till ett grävlinggryt fick vi också syn på när vi cyklade rundslingan i lunden.

Nygrävt ingångshål till ett grävlingsgryt.

På vägen tillbaka mot Kippholmen tog vi en stig ut mot Nordre älv. När vi kom fram till en fin liten sandstrand så stannade vi för lunchfika med kaffe och goda rågfrallor. Medan Lasse plockade fram ur ryggsäcken så smet jag på upptäcktsfärd för att se om det låg ett vrak ett par hundra meter bort. Efter att ha aktat mig för att halka på de blöta klipporna så hittade jag fram. På stranden låg delar av ett rostigt ”skelett” och i vattnet såg det ut som en rostig gammal motor och fler delar under vattenytan. Kanske kan man söka information om vad det är för en gammal båt som strandat där. Det var i alla fall inget gammalt träfartyg.

Tillbaka på Kippholmen letade Lasse upp de sista geocacherna för dagen. Han hittade elva nya cacher på vår lilla korta tur. Knapp sex kilometers cykling på fina stigar blev det till slut. Den gröna slingan i Kallhedslunden passar även de minsta nybörjarna på mountainbike. Ska man spana efter årets blåsippor är det dags att ge sig ut på soliga växtplatser nu, i alla fall om man bor i Göteborg.