I juli åkte vi till Åre för att Erik skulle köra årets första swecuptävling i enduro där. Vi kom upp några dagar innan och stannade till någon dag efter tävlingen. Då hann sonen med både sin tävling och att vara med på Åre bike festival och vi föräldrar fick också några sköna cykeldagar.

Geocachecykeltur till Duved:

Första cykeldagen för oss var vädret ostabilt med regnskurar och molnen hängde lågt över Åreskutan. Erik gav sig iväg med liften när den startade på förmiddagen och Lasse och jag funderade på vad vi ville cykla under dagen. Vi kom på att det fanns en del geocacher som Lasse inte hade letat efter bortåt Duved. Det skulle bli en kortare tur med ganska mycket asfalt längs Åresjön. Men vi skulle i alla fall hålla oss under molntaket även om vi räknade med att det kunde komma en skur eller två under dagen.

Vissa av geocacherna som vi hade sett på kartan på geocacheappen gick utmärkt att hitta och andra var knepigare. Här och var blev det en sträcka grusväg och någon kortare stig. Ibland vaktade jag cyklarna så att Lasse kunde ge sig ut i bushen och leta. Förutom en cykeltur och några hittade geocacher för Lasse så fick vi syn på ett och annat på vägen.

På Duveds station låg ett litet glasbruk, det var skönt att pausa utanför Duveds kyrka och Åre har en hembygdsgård (lite väster om Åre samhälle) som har kaffeservering på somrarna. Tyvärr öste regnet ner när vi kom till hembydsgården. Så vi avstod från att stanna för en gofika.

Eriks endurotävling och Åre bike festival:

Erik skulle köra Swecup i enduro i Åre under veckan. Det var årets första endurotävling och dessutom är tävlingarna i år omgjorda från Enduro Sweden Series till Swecup i enduro och Erik hade inte tävlat i Åre tidigare. Eftersom vi hade semester ville han gärna lägga några extradagar på cyklingen i Åre. Han fick ett par dagar att bara cykla igenom lederna och vänja sig vid terrängen. Cykelsträckorna nerför Åreskutan är långa jämfört med vad han är van vid hemma.

Varje tävling har en dag som man kan träna på tävlingssträckorna och sen själva tävlingsdagen. I år kör Erik i P 15-16 och har gått upp en åldersklass så han har inte riktigt samma förväntningar på sig själv som förra året när han var bland de äldsta i P 13-14 klassen. Han vill ändå känna att han får en bra start på Swecupsäsongen. Många av hans cykelkompisar från hemma är också uppe i Åre för att tävla så han har många kompisar att träna och hänga med och vi föräldrar hänger också lite med varandra runt liften och på restaurang en kväll.

Erik och övriga i tävlingen fick fem tävlingssträckor att träna på som byggde på kombinationer av lederna i bikeparken. På träningsdagen kunde de åka lift upp men på tävlingsdagen fick de cykla upp de flesta sträckorna. En av sträckorna skulle starta längst upp men på träningsdagen blåste det så mycket att liften till toppen var avstängd. Träningsdagen blev ganska blöt men kul. Han hade även hämtat ut nummerlapp och chip för tidtagningen som låg och väntade i vår stuga. På kvällen blev det lite pyssel med cykel och kläder.

På tävlingsdagen så kom meddelandet att liften till toppen var öppen så att alla som ville skulle hinna köra igenom och träna på den översta sträckan innan tävlingsstart. Erik gav sig iväg upp med några träningskompisar. Tävlingsdagen blev en lång dag. Efter genomkörningen av toppsträckan och lite enkel lunch så var det åkarmöte på Åre torg. Sen startade man åkare efter åkare i de olika klasserna. P 15-16 fick vänta ett tag på sin tur. Men till slut kom de iväg.

När de cyklat uppför berget till starten för första sträckan blev det någon timmes väntan på att få starta. Erik kom ner på båda hjulen. Som tur är brukar han köra ganska stabilt. Sträcka två blev också fördröjd vid starten längst uppe på toppen. En åkare i elitklassen hade kraschat och behövde tas om hand av sjukvårdspersonal innan tävlingen kunde fortsätta. Till slut kom de iväg och det flöt på fint för Erik men med fördröjningarna på de första sträckorna så började tävlingen dra ut på tiden.

Starten på tredje sträckan flöt på lite bättre men man började höra ett avlägset åskmuller efter hand som åkarna kom ner. När alla i Eriks klass kommit ner så kom beskedet att tävlingen skulle avbrytas och att alla åkare fick slutresultat utifrån sina tider på de tre sträckorna som de hunnit med. Erik hamnade på en nionde plats vilket kändes bra för honom även om de två sista sträckorna var sådana som han sett fram emot att få köra. Kvällen avslutades på restaurang med alla CK Master-familjer som hade lust och möjlighet.

Vi stannade kvar med Erik i Åre någon dag efter tävlingen också för att Erik skulle få vara med lite på Åre bike festivan och köra några sköna ”partylaps” i backarna med kompisarna. Förutom egen cykling hann Erik med en stund på ”Whip i good-tävlingen” och ”Ride with the pros” där han körde några åk tillsammans med Max Fredriksson.

XC-cykling vid Åre Björnen:

När träning och tävling var över för Erik och vi föräldrar hade varit supportande cykelföräldrar under tränings- och tävlingsdagen så tog vi oss en egen cykeldag vid Åre Björnen.

Efter att ha lastat av cyklar vid xc-arenas parkering så startade jag med att cykla grusväg till Fröå gruva. Eftersom vi inte var så snabba i starten av dagen kom vi dit lagom för lunch. Lasse beställde två goda sallader och kaffe och kaka efter maten. Vi kunde sitta och njuta en stund och titta på gruvområdet innan vi återvände ner till xc-arenan.

Xc-cyklingen på Åre Björnens grävda leder är enkel men innehåller en och annan backe eftersom det är på ett berg. Den tekniska svårighetsgraden är mer åt det gröna med sköna maskingrävda leder men jag tror att det är backarna som gör att de trevligaste lederna räknas som blå ändå. Lederna Kopparn och Mineralen körde vi sist vi var uppe. I år hade man byggt vidare och öppnat Graniten också som innehöll en fin flowled nerför berget en bit. Gissar att många som bygger bikepark tar en ordentlig titt på Trysil innan de startar grävskoporna. I Åre är det bara att bygga vidare så kommer det att bli bra och varierat om några år.

Åre har något för hela vår familj. Erik älskar lederna i backarna och den liftburna cyklingen och vi föräldrar kan också få några snälla rundor. Alla var klart nöjda och glada med årets besök.