ReTyre del 3 – på isiga stigar i Änggårdsbergen

När dubbdäcken var inkörda så var det dags att ta med dem på en riktig göteborgsvintertur. Snön som faller smälter ofta bort snabbt och lämnar efter sig isiga intrampade stigar som man helst inte cyklar på. Jag är rädd för att halka på is och hala rötter och stenar och är extremt försiktig och kliver gärna av cykeln och går ut i terrängen bedvid stigen.

Lasse och Erik är mer trygga och avslappnade när det blir halt. Erik vågar nästan köra som vanligt på sina vanliga mountainbikedäck även på vintern.

Nu skulle ReTyres Ice Racer-däck få känna på isiga stigar i Änggårdsbergen en stund. Lasse och Erik följde också med med vanliga däck på sina cyklar. Redan parkeringsplatsen var fylld med slafs och mjukfryst issörja. På stigarna var det mer isigt även om den var mjuk i ytan. Med dubbdäck så vågade jag i alla fall lita lite mer på cykeln och tog mig fram där jag skulle ha gått vid sidan av stigen med vanliga däck.

Vi hängde med Erik till en av hans favoritstigar så att han fick hoppa lite innan vi fortsatte upp mot lite torrare och mindre isiga stigar i tallskogen. Idag fick däcken verkligen bekänna färg och jag kände mig trygg när jag vågade lita på dem. Dubbarna sitter kvar efteråt och verkar tåla en skogstur.

Nu när jag har provat ReTyre några dagar så kan jag konstatera att de bör vara ett bra alternativ för arbetspendlare. Lasse som har 17 km enkel väg till jobbet blev sugen på att kunna köra lättrullade slicks en stor del av året men enkelt kunna slänga på ett par dubbdäck när det blir lite vinter här i Göteborg. Har man inte flera hjulpar så orkar man oftast inte byta fram och tillbaka mellan vanliga däck och dubbdäck när vädret växlar under vintern. För en jobbpendlare i Göteborg så räcker nog Winter Traveller-däcken perfekt och blir kanske lite mer lättrullade på asfalt.

Cyklar man enbart mountainbike som jag så beror det på vilken nivå man cyklar på. Är man endurocyklist som Erik eller tränar och tävlar i xc så kanske ReTyre inte passar en. Men jag som kör enklare turer skulle lätt kunna tänka mig att ha ReTyre-däck en period under vintern till exempel. Med ett hjulpar skulle jag enkelt kunna byta mellan dubbdäcket Ice Racer och mountainbikedäcket Trail Rider från en tur till en annan, allt beroende på hur det ser ut på stigarna för dagen.