Mountainbike i Polen – Bielsko-Biala

Sonen hade önskat att få göra ett studiebesök i Auschwitz-Birkenau under vår husbilssemester. Efter en tung dag med många intryck så behövde vi göra något helt annat, få frisk luft och röra lite på oss.

Utsikt från stigen.

Några mil söderut då man börjar närma sig Tatrabergen så hade jag hittat ett mtb-ställe i Bielsko-Biala så dit styrde vi nu husbilen. Stället  ligger granne med en camping där vi tänkte att vi kunde bo en natt. Efter att ha tittat in på campingen som inte kändes vidare mysig eller välskött så bestämde vi oss för att cykla en heldag och sedan fortsätta köra en bit på kvällen. Cykelstället var däremot alldeles välskött och trevligt med uthyrning för dem som behövde, liten pumptrack och mat- och fikaställe för hungriga cyklister. Stigarna gick genom fin lövskog på 600-700 m höga berg.

Här fick vi bra information om cykellederna.
Fina stigar i skogen.

Efter att ha lastat av cyklarna så fick vi en rejäl broschyr med karta över alla leder (på polka och engelska). Alla leder var bra uppmärkta med tydliga färger ute i skogen. Cyklingen var endurocykling men inte alls som jag har uppfattat endurocykling i Sverige (som jag tycker ser riktigt svår och läskig ut). I Polen handlade det om fina slingrande stigar som man tog sig upp för berget och när man kommit upp så slingrade det lika fint ner i olika längd och svårighetsgrad. Sonen kunde cykla med sin hardtail-mtb som också fungerade bra. Vi startade med några barnvänliga gröna stigar och övergick sedan till de längre men fortfarande snälla blå stigarna. Här fanns lätt att göra en dag och för de riktiga enduroåkarna så fanns det ett antal röda och svarta leder som såg svåra ut på bilderna. Vissa av lederna kunde man ta en gondollift till och koppla ihop med varandra för att få fler eller längre nerfarter.

Kort vila i uppförsbacken.
Roligt men enkelt nerför.

Vi fick en skön heldag och avslutade med hamburgermiddag på cykelrestaurangen. Ett trevligt ställe som kan rekommenderas till dig som är runt i Europa och testar cykelställen. Vill du hitta mer information om stället så kan du börja på www.endurotrails.pl

En restaurang för cyklister.
Rejäl hamburgare efter dagens åk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *