Mtb i Tjeckien – Nove Mesto

Ca tio mil sydost om Prag i Tjeckien ligger Nove Mesto. Kanske har du hört om orten för att världscupen i mtb brukar hålla till där en gång om året eller så har du hört om det i skidsammanhang då det också är en stor skidstadion med skidskytte.

Karta över mtb-leder i Nove Mesto.

Vi kom till den lilla staden på kvällen (under sommarens husbilssemester) och letade oss ut mot cykelarenan som låg en bit utanför. Det visade sig fungera hur bra som helst att fricampa på en av de stora p-platserna. Ingen el till husbilen men tillgång till toalett och café och restaurang på området.

När vi vaknat på morgonen var det bara att börja upptäcka och cykla. Bredvid parkeringen fanns ett hotell med restaurang, ett cykelcafé och den stora skidstadion där skidskyttar på rullskidor hade träningsläger och en tavla med karta över de olika mtb-lederna. På caféet hade de ett enkelt blad med karta och text helt på tjeckiska.

Härlig gles skog och sköna stigar…
…ger sann cykelglädje!

Vi startade med att cykla en blå led som först bar uppför berget på fina stigar några kilometer innan man fick sin belöning med härliga böljande svängar nerför berget. Den var så härlig att jag gärna cyklade den fler gånger. Erik, sonen ville testa allt så vi föräldrar försökte hänga med efter förmåga. Jag varvade promenad med cykel med lite cykling på en svart bana och lyckades halka i rullgrus i ett c-spår så att jag hamnade i ett björnbärssnår med cykeln ovanpå mig. Blev inte värre än några rejäla blåmärken som tur var.

Enkelt att lämna cyklarna…
…för en fikalunch.

Lunchfika blev det på cykelcaféet. Enkelt att hänga cykeln på en ställning och sitta och fika alldeles intill.

Ett kort stopp för att hitta en geocache hann vi också med.
Erik vill testa allt.

På eftermiddagen hittade Erik världscupsbanorna och ville testa allt. Banan låg i en vacker del av skogen på berget. Här vågade vi föräldrar oss inte på några av de tekniska partierna. De var helt enkelt för svåra för oss. Erik cyklade allt och vi fotograferade och filmade lite istället. På kvällen blev det en rejäl middag på hotellrestaurangen.

Nove Mestos världscupsbana kul även för barn…
… men vi föräldrar stod vid sidan av och fotograferade.

Nove Mesto är klart värt att lägga en dag eller två på under en Europaresa. Man får bra träning uppför berget. Tål man att cykla om leder så kan man få bra träning mer än en dag. Mer information (på tjeckiska) om cykelleder samt karta mm kan man hitta på www.vysocina.bike

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *