Mitt första cykeltest

I måndags hade jag bokat tid hos Emma på Aktivitus för att göra lite cykeltester. De flesta har nog ganska bra egen koll på hur det står till med kondition och annat. Man vet om man är stark, orkar länge och kan hålla farten uppe eller om man flåsar jättemycket, inte orkar upp för backar som man vill och väger för mycket.

I mitt fall handlar det om både dålig kondition och lite för många kilon (läs: många kilon 😉 ) och dessutom har jag lite astma som inte gör andningen lättare, om jag inte tar min medicin förstås.

Nu skulle jag få riktiga siffror på hur det står till med mjölksyratröskel, maxpuls och syreupptagningsförmåga mm.

Innan jag åkte dit hade jag fyllt i en del information om mig själv, mitt cyklande och mina mål. Första testet handlade om att kolla pulszoner och mjölksyratröskel. Jag fick cykla med en bestämd kadens (visst antal tramptag per minut) och startade med lätt motstånd på cykeln. Var tredje minut togs ett litet blodprov i fingret och jag fick uppskatta på en skala hur jobbigt det kändes. Därefter höjdes motståndet. Man kan lätt säga att mot slutet var det rejält jobbigt.

Efter att ha pustat ut en stund var det dag att sätta på sig den blå andningsmasken som jag har sett på bild en massa gånger. Nu var det syreupptagningsförmågan som skulle mätas. Visst känns det lite märkligt att sitta och flåsa i en mask när motståndet skruvas upp mer och mer för varje minut som går. Men det fungerade helt okej ända tills benen inte orkade mer. Då skulle man ha kvar masken en stund tills den blev avplockad.

Nu tog det en lite stund innan datorn var klar och Emma som höll i testerna fått ordning på alla siffror och diagram. Jag tog en kaffe i väntan på resultaten. Behöver man ens siffror på detta då? Räcker det inte med att veta själv att man behöver gå ner i vikt och förbättra sin kondition? Det enkla svaret kan vara jovisst. Men vill man faktiskt veta vad ett visst antal färre kilon i kroppsvikt skulle göra för konditionen och syreupptag eller hur lite backintervaller kan förbättra den samma så tror jag att det kan ge en del insikter om hur saker hänger ihop och dessutom ge lite motivation att jobba mer med det man behöver. Om jag sedan gör om testerna innan sommaren kan jag få nya siffror och se förbättringen utifrån det jag jobbat med.

För mig är det ju ingen elitträning som gäller. Mitt mål kommer att vara att minska ett antal kilon i vikt och att jobba med konditionen genom att lägga till ett backintervallpass i veckan nu under vintern.

Idag gav jag mig ut före lunch för att köra mina första backintervaller i livet. Utan pulsmätare som håller koll på att jag jobbar tillräckligt hårt och utan att ha kommit ihåg att ta astmamedicinen så fick det bli som det blev. Jag gjorde mina fem omgångar upp för backen och fick ta i utifrån vad andningen tillät. Lärdomen idag blev att man ska komma ihåg sin astmamedicin!