Maxad vinterträningsvecka för mig

Som ni har förstått så är jag inte den mest vältränade och dessutom ska jag som så många andra få det så kallade livspusslet att gå ihop med familj och jobb mm. Som tur är så cyklar ju hela familjen och det är tack vare sonen som vi har hamnat i en supertrevlig cykelklubb. När sonen tränar så gör jag också det om jag inte är sjuk eller perioder då och då när jobbet kan äta upp det mesta av ens vakna tid. En bra vecka den varma delen av året är jag nöjd om jag lyckas cykla kanske 3 gånger. Vinterhalvan av året ser annorlunda ut och efter förra veckans sjukdomsrapport ska jag berätta lite om ena riktigt bra träningsvecka med fyra olika pass. Alla passen var för cyklister men helt olika.

På måndagen startade träningen med ett fys-pass för cyklister i en gammal gympahall i stan. Träningen är gjort för att klubbens barn och ungdomar ska komma starkare till nästa säsong. De bygger på tre olika pass som rullar under en treveckorsperiod med en vecka spänstträning, en vecka klassisk cirkelträning och en vecka med mycket statisk träning. Ibland kommer en gästtränare och kör sitt eget upplägg. Den här veckan var det dags för den statiska träningen. Det var fjärde passet den här vintersäsongen och nu har kroppen vant sig så att man slipper den hemska träningsvärken som kom smygande efteråt de två första veckorna.

På onsdagen var det dags för ett helt ny form av träning som låg en bra bit utanför min så kallade ”comfort zon”. Det var en förälder i klubben som ville starta upp ett backlöpningspass för att kidsen ska bli snabbare när de cyklar nästa år. Erik som tycker att han kan utveckla sin snabbhet ville testa och då var det bara för mig att hänga med. För mig som aldrig springer, är tung och har lite astma kändes det inte helt bekvämt men det var bara att ta på pannlampa och stavgångsstavar och försöka hänga med så bra jag kunde. Visst hamnade jag lite efter när jag gick och småjoggade under uppvärmningen på väg mot backen men alla peppade och några av föräldrarna som var med på passet joggade tillbaks ibland och kollade att jag inte kom bort. Det är tur att pannlampor syns ganska bra och att glada barn hörs i skogen. Backen som var riktigt lång, teknisk och lite slafsig på sina ställen skulle man springa uppför tre gånger. Jag lufsade upp med stavar två gånger när barnen sprang tre varv. En av de längdskidåkande föräldrarna tog i rejält och hann med fem-sex rundor. Alla fick upp flåset utifrån sin nivå. På väg tillbaka mot bilarna efteråt klarade jag faktiskt att småjogga en del utan att ta slut helt. Tänk om man kunde hitta en liknande backe här hemma att köra i. Då skulle man slippa stressa iväg med bilen efter jobbet.

På torsdagen var det dags för vintersäsongens andra testcykelträning. Det är specialupplagda träningar på spinningcykel för cyklister. Tanken är att vi ska bli starkare och snabbare nästa år. Alla som tävlar i klubben får anmäla sig och är man en förälder som kör ett tävlande barn så får man också vara med, vilket är tur för mig. Passen går i olika perioder och nu i början är det styrka som gäller. Ett pass startar med ca 10 minuters uppvärmning. Därefter kör man 5 st tiominutersintervall innan det till slut är dags för nervarvning. Passen är inte som spinningpass där man hoppar mycket upp och ner och varierar mycket mer. Att köra testcykelpass är mer som att cykla men att man fokuserar på tex styrka eller snabbhet. 70 svettiga minuter på en spinningcykel passar mig bra.

På lördagen var det klubbträning för röd- och svart grupp. Den här gången skulle de vara i Änggårdsbergen istället för i Skatås. Jag la ut en fråga i CK Masters föräldragrupp och frågade om några var sugna på att köra en föräldratur. Fem föräldrar blev vi som hittade fina stigar i en och en halv timma ungefär. Ja egentligen blev vi bara fyra som cyklade. En hade ingen cykel att cykla på visade det sig. Hon gladde istället hela träningsgänget och fixade bullar, äpplen, kex, saft och kaffe till efter träningen, något som blev mycket uppskattat.

Foto: Therese Silverbåge

För mig kan man nog inte få en så mycket bättre träningsvecka nu under vintern. Oftast är jag glad om jag får till två eller tre av dessa pass. Hur ser bra vinterträning ut för dig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *