Sjuk, irriterande långdraget sjuk

Bortsett från någon dag med huvudvärk så har jag haft tur och varit i stort sett pigg och frisk sen i våras. Men nu var det dags för en rejäl omgång halsont som inte vill ge med sig. Det startade redan förra helgen och har genomgått olika faser under veckan. Nu en vecka senare börjar jag misströsta över hur lång tid det kan ta att bli frisk.

När jag blev sjuk så insåg jag att måndagens fys-träning bara var att glömma, men till testcyklandet  på torsdag borde jag vara på banan igen. På onsdag insåg jag att testcyklingen inte var någon bra idé men att en lugn tur ute på lördagen borde kunna fungera. När helgen kom och det halsonda även gett en hosta från djupet så börjar man undra hur lång tid det kan ta att bli frisk igen.

Har du någon huskur som fungerar?

Men hur länge måste man vänta med att träna då? Vad jag har lärt mig ska man låta bli att träna med feber eller ont i halsen. De sista åren har jag fattat att man kan få hjärtmuskelinflammation om man inte lyssnar på kroppens signaler. Söker man på träning och ont i halsen på nätet (https://www.1177.se/Stockholm/Stall-en-anonym-fraga/Fragor/Kan-man-trana-fast-man-ar-lite-sjuk/?ar=True) så säger läkarna att så länge man är förkyld så ska man inte träna så att man blir rejält andfådd. Börjar man känna sig bra och orkar träna så kan man starta med lätt styrketräning. Vanlig träning ska man vänta med tills man känner sig helt bra. Just nu så känns det som att det kommer att ta minst en månad innan jag kan träna som vanligt igen.

Lite mediciner som underlättar.

Vad hjälper mot halsont då? Man vill ju bli av med det halsonda så snabbt som möjligt. Frågar man runt i bekantskapskretsen så har många sin egen huskur, allt från whisky, c-vitaminbomba med apelsiner och olika varianter av drycker med ingefära och kanske lite honung. Andra köper olika medel på apotek och hälsokostbutiker osv. Själv har jag lite svårt att tro på att dessa huskurer verkligen kan hjälpa. Men i mitten på veckan blev jag desperat och jag vet att många som kör tjejvasan kör med olika varianter av ingefära för att hålla förkylningar borta. När maken skulle och handla fick han handla en flaska ingefärashots. Det kan ju inte skada i alla fall. Annars kör jag med någon ibuprofentablett, lite nässpray och mina astmamediciner.

Lite läsning för den som inte kan cykla.

Vad kan man göra när man är nerbäddad under sitt täcke och väntar på att bli frisk då? Kan man ägna sig åt cykling i någon annan form? Jag har hunnit att läsa lite, en mtb-tidning som låg på sängbordet och en bok om att ta bättre action-foton. När man inte orkar läsa så är det kul att ha Redbull tv. Jag har hunnit se repas av både världscupen i xco, och downhill och lite olika mtb-filmer.

Redbull tv har både världscupen…
… och olika filmer för den som gillar mtb.

Hur gör du med din cykling när du blir sjuk med ont i halsen? När är det fritt fram för dig att träna efter sjukdom? Vilka kurer kör du med? Vad roar du dig med (cykelrelaterat) när du ligger nerbäddad?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *