Karlstad – superfina stigar på Sörmon och gästträning hos OK Tyr

Igår gjorde vi en liten dagstur till Karlstad. Vi har sett bilder och filmer på härliga tallmostigar som liknar dem i Rörbäcksnäs och Hjulsjö. I september varje år så håller OK Tyr i ett långlopp, Karlstad XC som finns i olika längder från 32 till 63 km. I reklamen ser stigarna fantastiskt fina och släta ut, stigar där man kan glida runt hur länge som helst helt enkelt.

Kan det verkligen finnas så fina stigar på hyfsat nära håll? Är det bara en hundrameterssträcka där man gör alla reklambilder eller kan man verkligen cykla runt där en stund? För att ta reda på detta så kontaktade jag Lisa Hällsten som verkar engagerad i nästan all cykling, speciellt för ungdomar i  OK Tyr.

Samma kväll som jag skickade ett meddelande till henne med mina frågor fick jag svar. Nu hade jag en vägbeskrivning för hur vi skulle ta oss till Sörmon. Dessutom var vår Erik välkommen att hänga med och gästträna enduro med OK Tyrs ungdomsgrupp.

Finstigar åt alla håll.

Vid lunch igår så gav vi oss iväg norr ut. Av Lisa hade vi fått tipset att parkera bilen vid rastplats Sörmon längs E18 väster om staden. Efter att ha parkerat och lastat av cyklar var vi redo för fina stigar. Vi skulle ta bron över E18 följa gamla vägen åt höger, svänga in vänster mot Chaos paintball och en hundklubb. En bra stig in i området skulle sedan gå att hitta på höger sida vägen. Mitt emot hundklubbens träningsområde dök stigen upp och den var fin och lättcyklad från start.

Finstigar att bara glida fram på.

Snart insåg vi att hela skogen bestod av ett nätverk av fina stigar. Här går lätt att cykla runt i flera timmar. Det finns inga uppmärkta cykelstigar eller bra kartor eller rundor i Trailforks, men det är egentligen bara att köra på kors och tvärs mellan alla stigarna. Kommer man lite längre bort på stigarna kan man stöta på riktiga sandpartier där man kan halka runt och får kämpa för att ta sig igenom. Vi hittade också en del stig som var mer normal men fortfarande lättcyklad. Sörmon är verkligen ett fint cykelställe för den som vill glida runt i valfritt tempo på tekniskt väldigt enkla stigar. Ska man träna teknik och utmaningar ska man välja andra stigar.

Inte lätt att hålla sig på hjulen i sandig nerförsbacke.

På kvällen var det dags för Erik att gästträna med ungdomarna i OK Tyrs endurogrupp. Vi var vid samlingsplatsen i god tid och även om vi bara var gäster för en träning så blev vi väl omhändertagna. På onsdagar har klubben enduroträning för ungdomar och ett antal olika vuxengrupper som kör i olika tempo. Även jag och Lasse var välkomna att hänga med en grupp om vi ville. Men just den här kvällen hade den lugnaste gruppen, som kanske hade passat mig, sin träning i ett annat område. Lasse och jag valde att ta en egen liten tur i I2-skogen och passade på att leta upp ett par geocacher istället.

Hur var Eriks enduroträning då?  Han kom tillbaka och var helnöjd med att han fått följa med. Han tyckte att man fick väldigt mycket nerför för det lilla som fanns att cykla uppför. Sträckorna de cyklade hade många ”coola features”, kul tekniska utmaningar, som många drop i olika storlek. Man fick väldigt mycket träning på ett litet område helt enkelt. Lisa berättade efteråt att Karlstad är en ganska platt stad och att det finns ett litet område där man kan få till ett antal sträckor att träna enduro på.

Erik tyckte att det var riktigt kul att få gästträna hos OK Tyr.

Vi styrde hemåt igen på kvällen, nöjda med de fina stigarna på Sörmon. Tack också till Lisa Hällsten för att du tog sig tid att tipsa oss och som bjöd med Erik att få gästträna. Att gästträna hos en annan klubb nu under semestern är både kul och lärorikt. Så reser du iväg hemifrån så kan ett tips vara att ta kontakt med en cykelklubb dit du ska. Du kan säkert få ett och annat bra tips och kanske möjlighet att vara med och cykla! Det borde kunna fungera både om du stannar i Sverige eller om du ger dig ut i världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *