Semester-mtb i Falun

Årets semester går norrut eftersom Erik vill cykla både SM i xco i Östersund och två veckor senare ESS i Gesunda. Före och emellan tävlingarna så tänkte vi hinna med lite familjecykling av varierande slag i Falun, Åre, Lofsdalen, Trysil och Rörbäcksnäs. Förutom tävlingarna så har vi egentligen inga fasta platser eller tider som vi måste passa in. Vi har vår lilla husbil fullastad med cyklar och cykelprylar och gör lite som vi vill.

Första dagen kör vi nästan femtio mil norröver till Falun. Vi har siktat in oss på Lugnets camping den första natten. Från Lugnet utgår ett gäng av Faluns fina stigar och vi tänkte passa på att pröva några.

Efter att ha fått en av de sista platserna på campingen så lastar vi av cyklarna och gör oss färdiga för att sticka ut. Eftersom det redan är ganska sent siktar vi på att testa Lugnets Blå på 7 km. Det visade sig vara en trevlig runda som först gick en del uppför. När vi väl kom upp till Sjulsarvstugan och stannade till en stund för att kolla utsikten så började ett parti flowiga stigar nerför. Sonen susade på i full fart först av oss. Just nu får han punka så fort han sätter sig på sin xc-cykel. Dagens tur var inget undantag. Mitt i ett härligt flow med lite stenar så landade han på en sten och fick en ny punka. Bara att ställa sig att laga.

Punkalagningen funkade inte alls då den oanvända kolsyrepatronpumpen verkligen inte funkade. Vi höll på en bra stund att läsa bruksanvisning och försöka med all kunskap om pumpar och kolsyrepatroner som fanns i familjen. Hur vi än bar oss åt så fick vi inte hål på patronen. Vi gav upp och Erik började leda cykeln tillbaka då en tjej som var ute och tränade på stigarna dök upp och hade en helt vanlig och välfungerande handpump. Nu kunde hela familjen få svänga ner de sista kurvorna på leden Gamla mormor så att vi kom tillbaka till campingen.

Morgonen efter tog vi en cykeltur till innan det var dags att fortsätta mot Östersund. Erik ville få lite mer teknisk cykling. Han ville testa stigar som Gruvfrun och Fet-Mats och Gamla mormor. Han cyklade ett antal vändor upp till hopptornen för att hinna köra allt och var klart nöjd efteråt.

Jag valde en kort xc-tur, Berguven på 3 km. Den var en kortvariant av Lugnets Blå där man missade en del härligt flow från Sjulsarvstugan och ner men fick med nedre delen av Gamla mormor ändå. Vi hann inte testa Lugnets Röda på 15 km, så den har vi kvar en gång när vi har lite mer tid på oss.

Falun har riktigt fina stigar att bjuda på. Stigarna på Lugnet var fina och dessutom ska det finnas fler områden med fina stigar som Källviken och Stångtjärn. Kanske kommer vi tillbaks till Falun när det är dags för ESS-tävling i enduro i höst. Då vill jag testa något av de andra områdena. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *