Åre bikepark – att leva av sommarens upplevelser

Så drog jobbet igång med buller och bång. Alltid extra intensiv de första veckorna efter sommarledigheten. Förra veckan hann jag knappt hämta kaffe eller gå på toa och jag var mest trött när jag kom hem innan det var dags att plocka fram datorn och jobba lite till på kvällskvisten. Så mycket cykling orkade jag faktiskt inte med. Då får man leva ett tag av sommarens cykelupplevelser!

I år hamnade vi i Åre med våra cyklar för första gången. Sonen var supertaggad på att få flera dagar på sig i bikeparken. Vi vuxna tittade nog lite lätt förskräckta upp på Åreskutans rejäla brant och undrade om det kunde vara något för oss?

Sonen fick ett tredagarskort till liftarna. Första dagen hade han sällskap med två kompisar och en vuxen från cykelklubben. Jag och Lasse kunde känna oss trygga med att Erik hade det bra och gav oss iväg bort till Åre Björnen för att testa Åre XC arena. Där fanns två blå leder, Kopparn (4,9 km) och Mineralen (3,8 km) iordninggjorda och flera kortare gröna leder. 

Efter att ha köpt ett kort för cykellederna i en automat så var det bara att ge sig ut. Det visade sig att Kopparn och Mineralen nästan var samma led med skillnaden att Kopparn var en dryg kilometer längre. Den extra kilometern på Kopparn var en av de trevligare bitarna så vårt tips är att hoppa över Mineralen och hellre köra flera varv på Kopparn. Svårighetsgraden på lederna var extremt enkel jämfört med andra färgmarkerade mtb-leder. Stigen var så finbyggd att det knappt fanns en rot eller sten i vägen. Däremot gick leden först upp och sen ner och det kanske kan vara lite jobbigt för en total nybörjare. För oss kändes svårighetsgraden klart grön men med lite backar. Den kan nog passa om man vill köra ett antal varv för att konditionsträna inför ett lopp. Vår upplevelse var att det var lite väl tillrättalagt och blev lite småtrist efter ett par varv.

En av dagarna skulle Lasse och jag bli guidade av Erik i bikeparkens backar. Vi startade snällt med den gröna nerfarten Serpentinen med många härliga svängar men också lite sönderbromsad av alla nybörjare. Vi hoppade istället över på några blå leder som var ganska lagom läskiga för oss innan sonen övertalade oss att våga testa den röda leden Shimano. Han förklarade att den hade massa stora tabletophopp som man kunde välja att rulla över och gjorde man det så var leden mer som en blå. Vi klarade oss faktiskt ganska bra ner utan att hoppa en enda gång. Varje hopp kändes som fem meter rakt upp, sen rulla över en platt topp för att sedan få full fart fem meter rakt ner innan man susade vidare mot nästa jättehopp.

På eftermiddagen tog vi oss ända upp till topp platån för att köra Easy rider ner. Den var helt annorlunda mot de andra lederna och mer av ett naturäventyr. Den startade högt uppe på fjället med berghällar och stenar och till och med över ett snöfält. Fast den var markerad som blå kändes den lite svårare. Ibland såg man inte var leden tog vägen och då kunde jag tycka att det var lite läskigt och så hoppade jag av och gick en bit.

Jag körde min vanliga fulldämpade stigcykel, hade knäskydd, och ryggplatta i min ryggsäck och har en hjälm som går att göra om till en fullfacehjälm. För oss som mest tyckte att det var kul att få testa en dag så räckte detta mycket väl. Men jag förstår att man kan köra på ett helt annat sätt med en endurocykel som Erik har eller en riktig downhill-cykel om man nu har förmågan att köra på tillräckligt tufft i nerförsbackarna.

När Erik hållit igång tre heldagar i bikeparken skulle vi avsluta med den omtalade röda leden Våfflan ner från Copperhill. 2,5 fina km nerför Förberget med olika hopp och dropp mm längs vägen. Den här dagen hade sommarhettan slagit till på riktigt och jag kände mig så utslagen av värmen att jag lät Erik och Lasse sticka iväg med några andra från cykelklubben. Stigen ner genom skogen kunde de rekommendera även om den var lite väl svår för Lasse på sina ställen. Att sen cykla fyra km tillbaka uppför berget i värmen var däremot riktigt rejält jobbigt. Årebesöket avslutades med en lyxlunch på Copperhill mountain lodge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *