Vinterträning för otränade

Kanske finns det fler som jag som inte är så fantastiskt vältränade och som har svårt att få ihop massor av träning med resten av livet (jobb, familj mm). Även om det är vinter och man inte alltid blir så sugen på att ge sig ut så går det att få ihop lite träning varje vecka.

Egentligen är det inte så farligt att ge sig ut på cykeln bara lite mer att tänka på med kläder, mörker och ev halka. Den varma delen av året så får jag det mesta av min träning genom att cykla, mängdträning (nåja) med nästan tre mil varje dag fram och tillbaka till jobbet och njutcyklingen på mountainbike i skogen på torsdagkvällar och lördagsförmiddagar. Nu under vintern har jag tagit en paus från jobbpendlingen från december till februari. Utomhusturer på cykeln blir det när det är dagsljus på helgerna. På vardagskvällarna blir det några olika inomhuspass. Ibland varvar jag in lite annan vinterträning. Så här kan mina vinterveckor se ut.

Små mountainbikerundor i hemmaskogen

1. Cykling utomhus på helgen

På helgerna försöker jag alltid att komma ut i alla fall en av dagarna när det är dagsljus. Oftast blir det en runda på mountainbiken här hemma i skogen. Jag har inget speciellt upplägg för turen utan målet är bara att hålla igång med cykeln så att starten i vår går lättare. Håller jag inte igång så blir jag så rädd för allt tekniskt när jag ska komma igång på våren. Med de här turerna tror jag att jag kommer starta från en lite högre nivå i vår.

Asfaltscykling med dubbdäck om det är för halt.

Är det för isigt i skogen så väljer jag någon gång en asfaltstur på pendelcykeln som har dubbdäck. Då handlar det mer om att trampa på några kilometer.

2. Fysträning för cyklister

På måndagar har cykelklubben fysträning för alla barn och ungdomar i en gammal idrottshall i stan. Vi föräldrar får också vara med och det är minst lika nyttigt för oss. Här handlar det om att bygga upp styrka, spänst och explosivitet både för att bli en bättre cyklist och för att undvika onödiga skador under cykelsäsongen. Tre olika sorters pass har ledaren tagit fram åt oss och min favorit är veckan med cirkelträning. Många av oss föräldrar brukar få härlig träningsvärk dagarna efter.

Veckans spinningpass ska snart börja.

3. Spinning

I vinter nu när sonen har fyllt elva år är han välkommen till ett av träningsställena där vi bor. I julklapp fick han ett tiokort för att kunna hålla igång med något extra cykelpass inne varje vecka. En gång i veckan försöker vi boka tid, om vi hinner innan de tar slut och blir en lång kö till passen. Någon vecka hade vi tur och de hade lagt till ett 90 min pass i sitt veckoschema. Annars får man hålla tillgodo med 45 min. Då gäller det att ta i efter förmåga för att utnyttja varje minut

Nio dagar på skidor tror jag att det blir i vinter. Vi får se.

4. Övrig träning

Vissa veckor får jag till lite annan träning men inte så ofta tyvärr. Min övriga träning på vintern är längdskidor. Målet varje år är att få åkt några mil på snö innan det är dags att ”kasa” tjejvasan i slutet av februari. Eftersom det i princip aldrig finns snö här i Göteborg och jag aldrig har testat Skidome så blir det några enstaka dagar. I år har det varit tre dagar på Långberget i norra Värmland och ytterligare fem dagar på Orsa Grönklitt. Målet är att få åkt två-tre mil varje dag jag är iväg. Det härliga med längdskidor är att man får samma ute- och naturupplevelser som på mountainbiken.

Jag har absolut inget upplägg för min träning utan mitt mål är att hålla igång och må bra och så tycker jag att det är kul om jag blir lite bättre varje år på att ta mig fram med mountainbiken i skogen.

Finns det fler som inte tränar så mycket eller utan ett bestämt upplägg för veckan och passen? Hur ser din vinterträning ut?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *