En ny kompis

När jag kom hem från skidåkning i Orsa Grönklitt förra torsdagen stod två fina paket och väntade på mig i hallen hemma. Jag hade äntligen beslutat mig för att köpa en ny cykel. När man inte är så intresserad av det tekniska och inte riktigt fattar hur man ska lyckas välja rätt i en djungel av mtb-cyklar så blir det hela lite av en chansning.

Två fina paket står i hallen…

Min förra eller första mountainbike köpte jag för mer än fem år sedan på XXL, en White ht, som funkat bra för mig på min nivå. Förra året började jag snegla lite på några heldämpade cyklar som föräldrar i cykelklubben gungade runt på i skogen. Alla intygade att även jag som varken är snabb eller teknisk i min cykling skulle ha stor glädje av att också få gunga fram över stenar och rötter.

Två snygga vattenflaskor…

Jag började läsa lite tester av heldämpade mtb och kollade vad som skrevs i olika trådar på Facebook där folk ber om råd och köptips när de är på gång att köpa ny cykel. För den som vill få grundkoll på vad man ska tänka på inför sitt cykelval är Elna Dahlstrands köpguide i hennes blogg en bra start att läsa. Dessutom måste man ha koll på hur mycket pengar man är villig att lägga ut på en ny cykel och börja söka efter det som kan passa en själv i den prisklassen.

Erik vill hjälpa till att montera cykeln…

Jag postade en egen fråga med köpråd i några Facebookgrupper där jag listade vad jag var ute efter för en cykel och vilka förutsättningar jag hade. Efter ett par dagar hade jag en lista på nästan tio olika cyklar som skulle kunna vara rätt för mig. Problemet var bara att jag nog inte kunde prova hälften av dem här i Göteborg. De jag kunde prova fanns i några olika affärer och då skulle jag få åka runt och försöka komma ihåg om de jag provat innan var skönare eller inte. Allt kändes ganska hopplöst och svåröverblickat. Till slut frågade jag en erfaren ledare i klubben som tittade på min lista och visste vad några i klubben tyckte och tänkte om sina cyklar. Allt slutade med att jag tryckte på knappen på datorn och plötsligt hade jag beställt en cykel på nätet.

Lasse följer alla monteringsanvisningar…

När den väl stod i hallen var det bara att montera klart den. Med två lite mer tekniskt intresserade familjemedlemmar så var det bara att slå sig ner med en kopp kaffe och övervaka att allt blev rätt inställt för mig. Snart var det mesta på plats och ordentligt åtdraget. Till slut var det bara att pumpa däck och dämpare efter mina önskemål. Så stod den klar i hallen och väntade på premiärtur.

Färdigmonterad med flaska på plats…

Problemet var att samma kväll som vi kom hem från skidåkningen så föll det ett antal cm snöslask som frös till på cykelbanor och stigar. I söndags kunde jag inte hålla mig längre. Försiktigt trotsade jag halka och elände för att få ta ut min nya kompis på en premiärtur i skogen. På denna första lilla tur kan jag inte svara på om jag valde rätt cykel, utan det får jag återkomma till när jag haft den ett tag.

Invigning av nya vattenflaskan på premiärturen…

10 Comments

 1. Caroline
  22 februari, 2018

  Mycket tjusig! ??

  Svara
  1. Anna Kristiansson
   22 februari, 2018

   Tackar! 🙂

   Svara
 2. Emilie
  22 februari, 2018

  Stort lycka till med din nya cykel, supersnygg är den! ♥️

  Svara
  1. Anna Kristiansson
   22 februari, 2018

   Jag hoppassat jag ska utvecklas lite med den under året! 🙂

   Svara
 3. Sofia
  22 februari, 2018

  Grattis, vad roligt! Och vad snygg den är.

  Svara
  1. Anna Kristiansson
   22 februari, 2018

   Tack! Körde på elegant svart. Fanns i blå och med lite rosa också men det kändes inte som min grej. Får piffa upp det med lite snygga kläder istället. 😉

   Svara
 4. Magdalena Enges
  24 februari, 2018

  Grattis till din nya kompis ,ser riktigt bra ut.?

  Svara
  1. Anna Kristiansson
   28 februari, 2018

   Tack! Jag hoppas att den blir rolig att cykla på och att den varar några år. 🙂

   Svara
 5. Anneli Svensson
  25 februari, 2018

  Hej Anna,
  Ett hett tips är att skaffa en höj och sänkbar sadelstolpe. Du reglerar den med en liten spak på styret. Fick en till min Canyon, en äldre syster till din, och den förenklar och ”förroligar” cyklingen. Kan återkomma med modell, om intresse finnes. ?

  Svara
  1. Anna Kristiansson
   28 februari, 2018

   Min har höj- och sänkbar sadelstolpe. Gäller bara att lära sig utnyttja detta och andra finesser fullt ut! 🙂

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *