Vilka korta mtb-långlopp borde jag testa?

För en vecka sedan var jag en bra bit in i mitt fjärde tjejvasalopp vid den här tiden när jag sitter och skriver dessa rader. Tjejvasan är det enda motionsloppet som jag har vågat mig på oavsett sport. I år tänkte jag att det skulle bli ändring på detta. Planen är att testa på något eller några av mtb-långloppen.

För min del tror jag att de fullånga varianterna blir lite väl mycket så jag är mer ute efter de halvlånga varianterna på 3-4 mil. Är tjejvasans 30 km en lagom utmaning så gissar jag att jag kan orka samma eller lite längre på min mtb.

I december skickade jag in svar på en adventskalenderfråga på Henrik Öijers blogg. Priset var en start i långloppet Långa Lugnet. Personen som vann priset valde att avstå och då tillföll det mig istället. Plötsligt insåg jag att jag har en fri start till någon av distanserna på mitt livs första mtb-motionslopp den 27 maj i år. Om jag har förstått det rätt så kan jag välja mellan 28, 46 eller 62 km. Jag funderar på om jag ska våga välja 46 km. 62 km känns väldigt långt när man aldrig har testat ett cykellopp innan och 28 km känns lite kort om jag ändå åker hela vägen från Göteborg för att vara med. Tror ni att jag tänker rätt här? Är 46 km banan kul att cykla med mycket fin men enkel stig (inte bara asfalt eller grusväg)?

Om jag ändå ska köra mitt första motionslopp så kanske det vore roligt att köra några till. Nu vill jag ha tips på de finaste loppen för mig. Vilka lopp platsar om jag har följande önskemål:

 1. Runt 35-45 km långt (helt OK med lagom långa kortvarianter av ett av de riktiga långloppen).
 2. Mycket naturskön men enkel stig hellre än asfalt och grusväg (Jag gillar tex stigarna på Kinnekulle och i Rörbäcksnäs).
 3. Ju närmare Göteborg desto bättre (Falun är låååångt borta…).
 4. Får en 12-årig son också köra (så fungerar det bättre med familjelogistiken med helgarbetande make).

Kom med dina bästa förslag så kanske du får se mig på starten om det bara går ihop med en almanacka fylld av Västgötacupen (för sonen), semesterplaner mm!

2 Comments

 1. Elin Hellgren
  3 mars, 2018

  Rekommenderar starkt Ränneslättsturen 41 km! Den går i Eksjö den 1 juli. Lite lagom med höjdmeter, härliga inslag av lite mer teknisna stigar och fina grusvägar. Riktigt bra och roligt lopp med bra arrangemang:)

  Svara
  1. Anna Kristiansson
   3 mars, 2018

   Misstänker att den kommer att krocka med semestern i år. Jag har tittat på den för något år sedan och fått för mig att den går mycket på fina stigar. Har för mig att de inte ville ha barn med på de korta varianterna men förhoppningsvis har de gjort om sina regler. Den borde nog hamna på min lista (om inte i år så kanske nästa)!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *