Saker jag borde tagit tag i för länge sedan 1 – astmamedicin

Sedan i vintras har jag märkt av att det är jobbigt i uppförsbackarna när jag cyklar. Även på cykelklubbens fysträning hade jag extra svårt för pulshöjande övningar som att springa i tjockmatta  eller att hoppa upp och ner på bänkarna.

Att jag blir flåsig kan ha flera olika orsaker som dålig kondition och ett antal extrakilon att trampa runt med. För många år sedan kom man fram till att jag hade astma och jag fick mediciner som jag använde regelbundet ett antal år. När vi flyttade för tjugo år sedan och det var svårt att få tid på vårdcentralen så blev det inte av att jag förnyade recepten. Sedan de sista medicinerna tog slut har jag varit obehandlad.

Nu upplevde jag att jag flåsade mer än jag borde och att andas in gick enklare än att andas ut igen. Efter flera månaders försök lyckades jag få tag på en tid på vårdcentralen och hade tio minuter avsatt med en läkare. När man äntligen får en tid så är vården bra. Efter en halvtimme inne hos läkaren gick jag därifrån med recept på nya astmamediciner. Han hade också sett till att blodprov blev taget för att kolla olika värden. Järnvärdet kan ju också bidra till att det känns tungt och jobbigt.

En medicin varje morgon och kväll och en annan just innan träning och så lite järnpiller några månader.

Några dagar senare kom ett brev med rekommendation om att äta järn under några månader eftersom järnvärdena var lite låga.

Det skulle ta upp till fjorton dagar innan jag skulle märka skillnad med medicinerna. Blev det någon skillnad då? Jo absolut. Jag har fortfarande dålig kondis och extrakilon och flåsar i uppförsbackarna, men idag känns det ändå enklare att både andas in och att andas ut igen. Backarna blir lite enklare på det viset och jag återhämtar mig något snabbare efter en backe. Vissa mediciner ska man nog helt enkelt använda om man behöver och nu har jag recept för ett år och behöver bara ringa för att få det förnyat. Detta borde jag ha tagit tag i för länge sedan!

4 Comments

 1. Frieda
  17 juni, 2018

  Så skönt att du blivit bättre redan. Nu blir nog träningarna ännu roligare ?

  Svara
  1. Anna Kristiansson
   17 juni, 2018

   Ja, klar skillnad även om jag fortfarande flåsar i uppförsbackarna. Nu flåsar jag ”normalt” och får ut luften också. 🙂

   Svara
 2. Elisabeth
  18 juni, 2018

  Du är inte ensam även jag har börjat använda mediciner som blivit utskrivna och inser att jag blir starkare i mitt flås ! Kram

  Svara
  1. Anna Kristiansson
   19 juni, 2018

   Härligt när lite medicin gör det roligare att cykla. Vi får flåsa på och bli ännu starkare!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *