Cykeltankar inför 2019

Nu går jag in i mitt andra år som ambassadör för cykeltjejer. Under ledigheten över jul och nyår har jag hunnit fundera lite över vad jag tänkt med min cykling under 2019. När jag skulle sätta mig och skriva här i bloggen så blev jag nyfiken på min första blogg för Cykeltjejer förra året. Vad hade jag för tankar och målsättningar då och har det ändrats något till i år.

Jag inledde med att jag nog både var minst vältränad och kanske äldst i gänget och gissar att det gäller i år också. Jag fyller 50 år längre fram i vår och jag blir fortfarande rejält andfådd i varenda uppförsbacke. Sen jag var på Aktivitus och gjorde cykeltester veckan innan jul så har jag en enkel plan för hur detta ska utvecklas åt det bättre. Kommer säkert några rapporter om hur det går lite längre fram.

Redo för årets första testcykelpass.

När jag började som ambassadör för Cykeltjejer för ett år sedan så cykelpendlade jag mycket till jobbet sedan ett halvår tillbaka. Jag hade 14 km varje väg och inget omklädningsrum med dusch. Att stå och ”fuskblaska” av sig på en liten toalett kändes så där och under vintern valde jag att avsluta cykelpendlandet. Vill man öka cykelpendlandet i samhället så är det inte bara viktigt med cykelbanor och  halkbekämpning. Det behövs även säker cykelförvaring och bra ombytesmöjligheter med dusch på arbetsplatserna.

Årets första cykeltur.

För ett år sedan skrev jag om att det är mountainbiken som är det jag brinner för inom cyklingen, att det var att komma ut i naturen som var det viktiga och att jag cyklade efter mottot ”kan jag så kan alla”. Detta stämmer lika bra nu, ett år senare.

Familjen är med så ofta som möjligt.

Vad har jag för tankar inför det kommande året då? Cyklingen i år kommer att handla både om familjen och om mer individuella mål hoppas jag.

Vi har suttit och gjort en lång lista över allt cykelrelaterat som är på gång under året, som klubblägret på Kinnekulle i början av våren, alla tävlingsdatum för Västgötacupen för sonen och några korta långlopp som vi kanske kör tillsammans i familjen.

När det gäller korta långlopp så är jag sugen på tex. Billingeracet, Ränneslättsturen, Bockstensturen och Hunneberg. Förra året testade jag Dalsland XC på 36 km och Bockstensturen på 30 km. Om man bara visste säkert att vädret var fint så tror jag att jag skulle klara ett lopp på 50 km också. Nu finns det ju inga vädergarantier så vi får se hur jag tänker när Bockstensturen närmar sig i höst, för det loppet har ju en 50 km variant.

Sen gäller det att komma på vart man vill åka under sommarsemestern. Vi var ju väldigt nöjda med förra sommarens resa med våra cyklar och vår lilla husbil ner i Europa och skulle kunna tänka oss att göra något liknande igen men kanske till några andra länder och andra cykelställen. Ett alternativ som Erik har föreslagit är att styra norrut till lagom till mountainbike SM på Frösön i slutet av juli.

Efter ett antal intervaller…

Personligen vill jag fortsätta jobba med min kondition. Att väga lite mindre och träna utifrån de tester jag gjorde i december är en bra start.

Så skulle jag verkligen vilja bli modigare när jag cyklar i skogen och det blir aningen mer tekniskt. Egentligen vet jag att jag kan men huvudet säger stopp och så kliver jag av och går förbi istället. Detta är svårare att jobba med och jag får se om jag kan komma på ett sätt att komma ifrån dessa mentala spärrar.

Slutligen skulle jag vilja göra fler bra cykelbilder. För att lyckas med detta så måste jag komma på ett bra sätt att få med riktig kamerautrustning ut i skogen. Jag behöver hitta en liten smidig sportfotoryggsäck som skyddar utrustningen om jag trillar och inte är vägen när man har hjälm och andra cykelgrejor på sig. För det mesta vill man inte släpa på ömtålig utrustning som hindrar en i cyklingen, men någon gång då och då är det kul att kanske kunna göra någon riktigt bra bild.

Det här kan bli ett spännande cykelår. Har du också hunnit fundera och planera ditt cykelår lite nu över julledigheten? Hoppas att du vill följa med mig och alla de andra Cykeltjejerna här i bloggen och på Facebook och Instagram. Jag hoppas att vi kan fortsätta att peppa varandra att nå våra mål!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *