Cykling + längdskidor = formtopp?

Veckans rubrik lånade jag från en några år gammal artikel från tidningen Bicycling. Jag lade bara till ett frågetecken till deras rubrik. Om det verkligen ger en formtopp med en halv veckas skidåkning är kanske tveksamt i vårt fall, men vi hade i alla fall kul.

I vår del av landet så har vi sportlov vecka 7 och då brukar vi försöka komma iväg för att åka lite skidor. Jag har kört tjejvasan i fyra år och har behövt alla mil på snö som jag har kunnat få. I år har jag inte planerat att åka loppet men det är ändå kul att få se lite riktig snö. Vi hamnar ofta på Långberget i norra Värmland. Där är det alltid bra med snö och riktigt fina spår.

Hela familjen på längdskidor i Långberget.

I år kunde hela familjen följa med. Jag och maken har klassiska skidor. Sonen hade vuxit ur sin skidutrustning och vi bestämde oss för att hyra till honom. Han ville hellre köra skate så då fick det bli så.

Vi fick tre och en halv härliga dagar på skidor tillsammans. Varje dag så körde vi ett rejälare pass på förmiddagen och ett lite kortare pass efter en ordentlig lunch på hotellet. I snitt körde vi nästan 25 km varje dag. Alla spåren på Långberget utom den längsta Vasabanan har både klassiska spår och skatebädd, så det var inga problem att köra tillsammans. Alla i familjen valde lite själv hur långt man ville åka. Var man lite trött kunde man återvända till hotellet när de andra fortsatte och ville man köra lite snabbare kunde man ta 7 km spåret när någon annan valde 5 km varianten av samma spår.

Hur är då längdskidor som träningsform för en cyklist? 

För mig som kör långsamt men är ganska uthållig så blev nog skidåkningen bra lågintensiva långpass. Skidor tränar hela kroppen lite mer än cykel så det är bra pass för bål och armar också. När man använder hela kroppen så är det enklare att bli riktigt varm och hålla värmen i ex händer, fötter och rumpa, än när man cyklar tycker jag.

Jag kör långsamt på mina klassiska skidor.

Skateskidor då?

Eriks fick ju testa skateskidor i tre och en halv dag. Han tyckte att det var kul, klart roligare än att åka klassiskt. Första dagen blev han trött, speciellt i uppförsbackarna. Kanske för att musklerna i rumpa och baksidan av låren fick jobba mer än han är van vid när han cyklar. Dag två gick det enklare upp för backarna för honom och sista dagen körde han även de långa backarna utan vila och kunde jobba på som han ville även längre sträckor.

Erik på sina hyrda skateskidor.

Bor man i de snörikare delarna av landet så skulle längdskidor vara ett självklart vinteralternativ för mig. Det är ett fantastiskt härligt sätt att hålla igång hela året.

Men nu bor jag i Göteborg så när vi kom hem igår eftermiddag möttes vi av +7° och barmark. Det känns som att våren har kommit (i alla fall för tillfället). Idag var vi ute en sväng i Änggårdsbergen och cyklade. 

I Göteborg är det vår just nu…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *