GoPro som alternativ till kamera i skogen?

Förr så höll jag på lika mycket med naturfoto som familjen håller på med mountainbike idag. Då vandrade jag runt med en stor fotoryggsäck med kamerahus och objektiv mm som ibland vägde +15 kg och ett rejält stativ. Med en sådan utrustning kunde man emellanåt få till en och annan fin naturbild.

En bild från när jag höll på med naturfoto. Här var det systemkamera, lite större objektiv och stativ som gällde. Ibland hade man tur med ljus och motiv.

Om man ska cykla funkar det inte med all den här utrustningen så nu följer en systemkamera med ibland när sonen tävlar och jag bara är en cykelförälder. Jag har funderat på någon bra liten ryggsäck för att i alla fall få med mig en systemkamera ut, men det känns så där om man skulle trilla med en dyr kamera på ryggen. I stället har jag använt mobilen och en stöt- och vattentålig pocketkamera. 

Även här var systemkameran med ut i skogen.

Mobilen som kamera

Mobilen har man ju alltid med sig. Jag brukar ha den i ett enkelt vattentätt fodral som skyddar både mot regn och svett. Den stora nackdelen att fotografera med mobilen är att mobilbatterier sällan klarar kyla bra och så vill man inte ta ut den ur fodralet om det regnar för mycket. Jag saknar också inställningsmöjligheter och snabbheten från en riktig systemkamera.

Pocketkameran

Klarar fukt och regn bra, har fler inställningsmöjligheter och seriebildstagning som gör att man kan lyckas få någon enstaka bild skarp ibland även när det går undan. 

Pocketkameran kan också leverera om man får många chanser och försöker ta en hel serie men många bilder blir inte så här bra…

GoPro

För ett par veckor sedan bestämde jag mig för att testa att filma och fotografera med en GoPro för att se om det kan vara ett smidigt alternativ när man cyklar mountainbike. Med kameran i en bröstsele har man den alltid redo. Man kan dessutom säga till kameran att filma eller att ta ett foto, vilket kan vara skönt när man vill slippa ta av sig handskarna. Jag har bara hunnit testa min nya GoPro när jag åkte skidor på Långberget och en förmiddagstur i Änggårdsbergen på cykeln så jag har otroligt mycket kvar att lära och upptäcka. Jag köpte till en bröstsele och ett litet stativ/selfiepinne. Min cykelhjälm har redan ett fäste för GoPro. Alla bilder från Långberget i förra veckans blogg var tagna med GoPro-kameran. 

I Änggårdsbergen filmade jag några sekvenser som vi la ihop till en liten film. Här kan man se att jag använder bröstselen ibland och hjälmfästet ibland och ibland använder jag stativ eller handhållet från ett lägre perspektiv. Ni har ju redan koll på att jag inte tillhör de snabbaste cyklisterna. Då blir filmklippen lite sega att titta på. Istället försökte vi öka farten lite på klippen vilket tyvärr ger lite känsla av gammal ”Charlie Chaplin-film”. Jag får lura på om man kan öka farten lite utan att få den effekten nästa gång. Jag tror också att det gäller att lära sig att använda olika perspektiv i olika sekvenser. Kanske behöver jag ytterligare något fäste till cykeln för att kunna variera perspektiven mer. Så måste jag fundera på ljudet på filmen. Visst kan det vara trevligt med cykelljud och naturljud men inte med flåsande och kommentera om huruvida kameran filmar in eller ej. Därför valde jag en låt från en sida med mycket gratismusik.

Första MTB-filmen med nya Gopro-kameran

Hur fotograferar du när du är ute och cyklar i skogen? När får du till riktigt bra bilder och hur lyckades du då?

Om du fotograferar och filmar med GoPro, kom med alla bra nybörjartips! Behöver jag något smart fäste till cykeln för att få fler intressanta vinklar? Finns det bra filmer eller liknande där man kan lära sig det viktigaste för bra mtb-filmer snabbt? Kör du med musik eller naturliga ljud? Om du har musik till, vilka sidor har ”bra” gratismusik?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *