Födelsedagsfirande med cykling på Billingen och i Grästorp

I helgen fyllde jag femtio och jag tillhör dem som är fullkomligt ointresserad av att fylla år och att fira min egen födelsedag. Min dröm var att fira dagen någonstans långt hemifrån som i Costa Rica eller på Borneo, men har inte alla i familjen möjlighet att åka så får det vänta till ett annat år.

Närmaste släkten tycker att det här med födelsedagsfirande är lite viktigt. Kompromissen fick bli en helg på Billingen för elva personer och familjens tre cyklar.

Födelsedagen startade med ett par timmar i bil upp till Billingen. Här skulle vi få några timmars cykling på Billingens fina stigar innan övriga släkten anlände. Vid Billingens stadion där mtb-spåren startar så har man grävt ganska mycket för att förbättra för längdskidåkarna på vintrarna. I höstas ställdes en deltävling i Västgötacupen in här på grund av grävningarna. Nu skulle det nästan vara klart att kunna cykla igen. Det sista som ska göras är omskyltning av lederna står det på hemsidan.

Väl framme vid stadion förstod vi av en skylt (utan karta) att det kortaste kilometerspåret och ett tillfälligt orange spår ska vara de som går att hitta just nu. Vi börjar med en snabb sväng runt kilometerspåret och hittar sedan efter en stunds letande starten på det orange spåret. 

Stigarna är lagom svåra och utmanande för mig. För oss som inte hittar på Billingen var skyltningen svår att följa ibland. Flera gånger hade vi tur att träffa på någon lokal cyklist eller vandrare som kunde hjälpa oss att hitta rätt igen. På skuggiga platser låg små fläckar av snö. Några trevliga vandrare berättade att det snöat i början av veckan och med minusgrader på nätterna och bara några få plusgrader på dagarna så låg lite snö fortfarande kvar. De berättade också att deras favoritcykelspår var det röda spåret och den delen av det lila spåret som går på naturstig innan man når fram till det grusade skidspåret. Just nu var spåren lite svårhittade för en som aldrig varit här, men det blir säkert fint när allt är klart och spåren bytt färg till standardfärgerna grönt, blått osv.

På eftermiddagen var det dags att träffa övrig familj och släkt, äta tårta, ta ett spa-bad och äta trerätters middag. 

På söndag förmiddag efter en rejäl bufféfrukost så åkte vi till Billingens västsida där vi vandrade uppför berget till Jättadalen och Öglundagrottorna. Vi avslutade släktfirandet med lite historia och lunch vid Varnhems gamla kyrka och klosterruin.

På väg hem från födelsedagsfirandet gjorde vi ett nytt stopp för att få cykla lite. Vi valde att svänga förbi mtb-spåret i Grästorp . Enligt skylten skulle spåret vara ca 5 km men våra cykeldatorer visade strax över 4 km. Spåret var riktigt fint och slingrade sig fram i skogen som någon av Trysils fina flytestigar i Gullia. Till och med några kortare breda träspänger liknande de i Trysil hade de byggt i skogen och här och där fanns några hopp och dropp för den som ville ha lite mer utmaning längs stigen. De har verkligen lagt ner arbete på att få till ett riktigt skönt och välskyltat spår i skogen, klart värt ett litet stopp om man ändå har vägarna förbi.

För mig blev helgen en perfekt blandning av födelsedagsfirande och några fina cykelturer. Kanske återvänder vi till Billingen i maj när det är dags för Billingeracet om vi bara kan hitta en lösning för vår trettonåring som måste vänta på oss föräldrar om han vill köra loppet. Den regeln är nog påhittad av någon vuxen som cyklar fortare än sin tonåring! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *