Påskledigt med mycket cykling

När vi hade påskledigt passade vi på att cykla nästan varje dag. Ibland är vädret nästan för bra för att vara sant. Påskledigheten var solig varje dag och med en normal aprilkyla i början blev det bara varmare för varje dag och till slut kunde vi cykla i kortärmat och shorts. Av tio lediga dagar kunde vi räkna in åtta på familjens cykelkonto. Här kommer ett litet sammandrag av allt vi fick vara med om.

Måndag: Enduroträning för Erik och föräldragrupp för mig.

Även om det var påsklov för Erik körde klubben sin andra enduroträning. Erik har på bara några veckor fastnat för enduron och vill att vi anmäler honom till ESS- tävlingen (Enduro Sweden Series) som går i Lackarebäck här i Göteborgsområdet någon vecka efter påsk. Medan Erik körde enduro så passade ett par av oss föräldrar i föräldragruppen på att köra en egen sväng i Skatås.

Tisdag: Änggårdsbergen Jag på solotur och Erik med kompisarna

När Erik ville träffa några cykelkompisar för en tur i Änggårdsbergen så hängde jag också på min cykel på bilen för att ta en egen tur i solen. Fyra cykelsugna killar samlades på parkeringen vid Eklanda och gav sig iväg. Jag hade hittat en runda i Strava som kallas Änggårdsbergen lätt på 8,3 km. Flera av stigarna brukar vi köra men några har jag inte testat förut och det känns som en perfekt utmaning. På några timmar har jag hunnit med både gamla och nya stigar och någon avvikelse från rundan här och där. Killarna hade hamnat hemma hos en av dem som bor granne med cykelstigarna. Där blev det lunchpizza och sedan byggande på en berm i den egna lilla bikeparken bakom huset. Efter lite pizza och en kopp kaffe så åker jag hem och låter Erik fortsätta att bygga berm ett antal timmar till. Han levererades hem vid sex på kvällen, en härlig heldag.

Fyra glada killar på väg upp i Änggårdsbergen.

Onsdag: Utflykt till Bamseparken

Bamseparken är en fin liten bokskogsdal nära Skatås med olika små endurostigar. Mitt i den lilla dalen finns några sköna flowiga svängar med små berms. Spåret slutar med att man hoppar eller cyklar över en bokstam. Hit cyklade vi tillsammans med en annan cykelfamilj. Killarna fick testat ett antal olika små stigar och även vi mammor tog chansen att få öva lite kurvtagning. Till slut vågade jag till och med köra över bokstammen en gång med darr på styret. 🙂

Fredag: Vallåsen – öppningshelg i bikeparken

Erik hade snackat ihop sig med en av sina cykelkompisar och de var båda sugna på att åka ner på öppningshelgen i Vallåsens bikepark. Våra familjer bestämde att ta oss ner och försöka vara där en halvtimme innan liftarna startade så att vi skulle hinna lasta av cyklar, köpa liftkort till killarna och hyra ett ryggskydd åt Erik. Killarna körde sen hela dagen i backarna från att liften öppnade vid tio tills efter att de stängde vid fyra. Av oss fyra föräldrar som följde med ner så valde en att promenera och vi övriga tre hade cyklar med oss cyklade upp till toppen och körde den gröna ”v-line” ner. På eftermiddagen gjorde vi ytterligare en tur upp och ner till toppen av berget.

 

Erik och cykelkompisen Anton kör en heldag i Vallåsen.
Om man inte tar liften kan man cykla upp…

Söndag: Åkulla bokskogar och XCO-banan i Varberg inför Västgötacupen 

För något år sedan var vi nere öster om Varberg och cyklade förbi mossen där man hittade Bockstensmannen. Den här gången valde vi att utgå ifrån Öströö fårfarm. På Sträva hade vi hittat en ”Bokskogstur” på 15,3 km från Öströö via Bexells talande stenar och tillbaks igen. De flesta delarna av turen var skogsgrusväg blandat med gröna och någon blå stig. En kortare bit på 700 m förbi de talande stenarna var markerad som svart och här var det bara att leda och lyfta cykeln en bit. Resten var perfekt för en familjeutflykt i solen just när bokarna börjat slå ut bladen. Vi avslutade turen med en lyxig lunchfika i trädgården på fårfarmen café.

Åkulla bokskogar.
Familjecykling.
Cykelfika på Öströö fårfarm.

På vägen hem från Åkulla så bestämde vi oss för att åka in till Varberg för att testköra tävlingsbanorna inför Eriks tävlingsstart i Västgötacupen på måndagen. Även vi vuxna fick cyklat en del av banan men kände att det var lite för stressigt för vår smak.

Måndag: Västgötacupen – årets tävlingsstart

När det är tävling i Västgötacupen så är det Erik som tävlar och vi vuxna är bara glada cykelföräldrar som kör, hjälper till, hejar på, fotograferar lite och dricker kaffe i solen. I år kör Erik i P 13-14 och hans lopp startade ganska tidigt på dagen. När man kör P 13-14 så får man köra en lite längre bana än tidigare och så får man köra några fler lite svårare B-spår. Vi åkte ner för att hinna med några uppvärmningsvarv på banan. Loppet blev kul och Erik kämpade på fint och hängde bra med hela första varvet och var nöjd efteråt. Vi stannade kvar ett tag efter loppet för att heja på klubbkompisar som kör i andra startgrupper och köpa lite hamburgare och fika.

Erik på väg mot mål.

Med klubbkompisarna innan start.

Påsken blev en riktigt solig och rolig cykelvecka på hemmaplan i år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *