Testat Joyride – en kul tjejkväll i skogen!

I Göteborg har flera av cykelbutikerna regelbundna guidade cykelturer på olika nivåer från nybörjare till lite mer avancerad enduro.

I förra veckan testade sonen att hänga med på MTB-stores endurotur i Änggårdsbergen. Turen utgick ifrån affären som ligger nära Änggårdsbergen. Erik berättade att de delades in i två olika grupper. Lite senare delades Eriks grupp in i ytterligare två grupper, en som tog det lite lugnare både upp och ner för backarna och en för dem som ville hålla lite mer fart. Innan varje ny nerfart samlade guiden gruppen och berättade vad de skulle möta för tekniska svårigheter längs stigen. De som ville kunde också passa på att ställa olika cykelfrågor. Efteråt var det afterbike i butiken där det bjöds på varmkorv och dricka. Erik var helnöjd med turen och åker gärna med fler gånger.

Jag har också funderat på att testa någon av de guidade turerna. Ett par av butikerna kör även  tjejturer och en sådan skulle nog passa mig bra. Som ni säkert har förstått så är det här med att cykla i grupp alltid ett litet motstånd för mig. Innan jag var med och startade upp cykelklubbens lilla föräldragrupp cyklade jag aldrig med andra än familjen. För mig känns det alltid lite jobbigt att sinka andra eftersom jag vet att jag är rejält långsam uppför och inte så teknisk som många andra. I klubbens föräldragrupp funkar det bra och de som är snabba väntar snällt utan att jag någonsin känner mig jobbig.

Efter mycket vånda och efter att ha ångrat mig flera gånger så kom jag till slut iväg på en Joyride för tjejer igår kväll. Den här veckan skulle de köra i Hisingsparken vilket ju nästan är mina hemmastigar. Bara att bege sig dit och inte fega ur den här gången. Man kunde välja på att starta från butiken inne i stan eller möta upp vid parken. Halva gänget kom cyklande och halva mötte upp på plats. Vi delade in oss två  grupper. Elva valde den lite snabbare gruppen och elva den som skulle hålla lite lugnare tempo. För mig var det givet att välja den lugnare gruppen. En gammal cykelkompis från klubbens föräldragrupp, Karin, dök också upp och gjorde mig sällskap i gruppen med lugnare tempo. Alltid kul att ha en kompis att hålla ihop med!

Min cykelkompis Karin dök upp och valde också den lugnare gruppen.

Målet för kvällen var att cykla upp och ner för fyra kullar. Hisingsparken påminner lite om Änggårdsbergen på så sätt att många stigar går uppför en kulle för att sedan få en kul stig nerför. Jag kämpade på uppför och sen blev det roligare nerför. Före och efter varje backe upp eller ner så samlade Helena som ledde våg grupp ihop oss och såg till att vi blev presenterade för varandra och att vi fick info om olika små hopp eller andra tekniska svårigheter som väntade på nervägen. En social och glad guide/ledare/ambassadör som Helena är verkligen viktigt för att alla ska känna sig välkomna.

En trevlig guide/ambassadör som Helena Sjödahl är viktig för att alla ska trivas.

Första kullen som varit med i någon endurotävling för ett år sedan var kanske lite väl avancerad för många i gänget och vi fick gå en del med cyklarna. Men sedan blev det mer lagom svåra stigar och det flöt på allt bättre. Vi var ett gäng på fyra som turades om att hålla till i bakre ledet. Jag hamnade sist i alla släta uppförsbackar. Blev det lite smårotigt och stenigt så blev det enklare att hänga med och i nerförsbackarna försökte jag peppa några av de andra i gänget. Mot slutet vågade jag till och med rulla över ett litet hopp över en stock. Vore nog kul att lära sig hoppa små hopp i sommar insåg jag.

Det var riktigt kul att hänga med på en sån här guidad tur bortsett från att jag aldrig kommer känna mig bekväm med att hamna sist i uppförsbackar. Jag gillar inte känslan av att sinka en grupp även om alla väntar snällt längst upp. Kanske vore det bra med en extra riktigt långsam guide som kan peppa de längst bak lite extra. Nästa onsdag går det en ny Joyride och då finns det en tredje grupp för de som är riktiga nybörjare också, Rookie Joyride. Kanske läge att inte ge upp utan testa en gång till tänker jag.

Har du följt med eller funderat på att följa med på en guidad tur från någon cykelbutik? Ta chansen att hänga med om du inte gjort det. Du kan ställa frågor, få tips och framförallt lära dig några nya stigar som du kanske inte kände till redan innan. Jag fick med mig 2-3 nya stigar på min tur igår.

Ha nu en trevlig midsommar så hörs vi nästa vecka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *