Internationella kvinnodagen

Idag på morgonen påminde sonen om att det är internationella kvinnodagen idag. Den är till för att sätta fokus på jämställdhet och kvinnors situation i världen.

Jag kom att tänka på min mamma, mormor och farmor och deras berättelser om hur man cyklade förr. Idag cyklar jag och många tjejer för träning, för att komma ut på fritiden eller som ett miljövänligt och smidigt sätt att ta sig till jobbet.

Mamma har berättat hur hon under sin uppväxt på en gård utanför Uddevalla fick cykla in till skolan i stan och hem igen varje dag varje dag, förutom på vintern. Det fanns ingen som körde henne i bil när vädret var dåligt och bara under vintermånaderna köpte man ett busskort.

Jag har också hört berättelser från farmor och andra äldre om hur man cyklade långa sträckor för att hälsa på folk eller göra utflykter på helgerna. Mormor och morfar cyklade 4-5 mil för att hälsa på varandra under helgerna när de var unga och nyförlovade. En cykelutflykt över dagen eller helgen mellan Göteborg och Varberg (7 mil enkel väg) har jag också hört om från flera äldre och flera långa cykelsemestrar med tält.

Bilden föreställer min mormor med mamma bak på cykeln. Har du hört om cykelvardag och cykeläventyr från tidigare generationers cykeltjejer? Berätta gärna och visa bilder om du har så kan det bli en liten hyllning till alla sköna cykeltjejer genom tiderna!

#cykeltjejer #visomälskarcykeltjejer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *