Ånimmen runt

I Dalsland finns det många sjöar. Familjens stuga som vi lånar några veckor varje sommar ligger bara ett par minuters promenad från Vänern. Närmaste mindre sjö är Ånimmen. I min barndom minns jag att det var en populär cykelutflykt att göra en dagstur runt Ånimmen, en runda på drygt 4 mil. Då gjordes den på gamla ”tantcyklar” med cykelkorg fullpackad med fika.

I vår familj cyklar alla hellre på stig i skogen än på grus och asfalt men härom dagen gjorde vi ett undantag och tänkte att vi nog kan ta oss runt på vanlig mountainbike och endurocykel. Att cykla längs 45:ans 2till1-väg är inget bra alternativ för en familj. Förr när vägen var ”vanlig” och hade en vägren och jag var barn/tonåring så cyklade jag flera mil längs den vägen till en kompis. Jag har förstått att 2till1-vägar sparar många bilisters liv. Men jag undrar hur statistiken ser ut för cyklister? Kanske är det ingen ökad dödlighet bland cyklisterna, men i så fall beror det på att inga längre kan cykla längs dessa vägar. När man bygger 2till1-vägar borde det vara obligatoriskt att anlägga någon form av säker cykelväg bredvid.

Vi valde att hänga cyklarna på bilen och ta oss söder om sjön till infarten vid Snäcke. Här släpptes jag och Erik av. Sedan körde Lasse och ställde bilen några kilometer norrut där vi skulle komma runt. Han hade tagit på sig kamikazeuppdraget att cykla tre kilometer längs 45:an för att spara oss. Läskig väntan men snart dök han upp hel och hållen!

Runt Ånimmen är det mycket grus men också vissa sträckor asfalt. I Snäcke och i Strömmen finns två av alla Dalslands slussar, dock inte lika kända som de i Håverud en bit bort. Slussarna är fina platser att ta en liten paus på. När vi tagit oss hela sjöns västsida till norra spetsen passade en paus perfekt. Vid Strömmens sluss kunde vi köpa glass och fick en trevlig pratstund med slussvakten. Hon kunde verkligen berätta om trakten runt Ånimmen.

Stärkta av en kall glass så rundade vi nu sjön och tog östsidan söderut. Lasse hade upptäck att det fanns lite nya geocacher (typ gps-skattjakt) runt sjön, en vid Snäckeinfarten och tre längst den östra sidan. Det blev välbehövliga drickastopp i värmen. Med lite biltransport blev det 30 km cykling i värmen. Bad och dusch stod högst på önskelistan när vi var tillbaka i stugan.

#cykeltjejer #visomälskarcykeltjejer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *