Höstlov = Cykellov (och läslov)

Förra helgen gick vi från sommar till vintertid. Lite samma är det med cyklingen i vår familj just nu. Sommarcyklingen med lätta kläder och sonens tävlingssäsong både i xc och enduro avrundades i mitten av oktober.

Cykeltur i hemmaskogen
Eftermiddagstur i hemmaskogen med havsutsikt.

Vi försöker cykla ute året runt om det inte blir alldeles för snöigt, isigt eller kallt. Även om hösten börjar gå mot sitt slut och de flesta löven fallit av träden så har det bara varit några enstaka frostnätter ännu. Dubbdäcken på våra cyklar väntar vi med så länge som möjligt. Att klä sig lagom har börjat bli mer komplicerat. Det gäller att ha koll både på temperatur, vindar och nederbörd. Man är glad om man klätt sig i flera lager och kan skala av eller sätta på sig ett extralager efter behov. När det är lite plusgrader kör jag med benvärmare, ullcykelsockar och mina favoritshorts. När det är ner mot nollan har jag haft flossade långa cykelbyxor, hjälmmössa och till och med hummervantarna när det varit på minussidan. Vad man än har på sig så är allt lerigt och smutsigt när man kommer hem och tvättmaskinen får jobba hårt för ibland vill man att kläderna ska hinna torka till nästa dag.

Erik på enduroträning med Daniel Bagge.
Jag och Lasse passar på att ta en liten runda i Änggårdsbergen.

När klubbens utomhusträningar slutar för säsongen så tar inomhusträningarna över istället. Vi hann med ett första fyspass innan lovet. Jag kan lova att en timmas spänstövningar och core känns i kroppen oavsett om man är vältränad eller inte.

När alla är bortresta på höstlovet så blir träningsgruppen liten och mysig.
Runt Delsjöarna.

Snart startar klubbens testcykelpass en gång i veckan också. I år har vi köpt en trainer som står i vardagsrummet, uppkopplad och klar med Zwiftkonton och allt. Är man under 16 år kör man Zwift gratis. Erik hittade en mtb-stig i Zwift och efter några försök när han kommit underfund med hur styrningen fungerade så lyckades han fixa sig en egen virtuell mountainbike som han kör med. Vi har hunnit med en eller ett par träningsrundor var och Erik och Lasse har testat sina FTP-värden. Nu funderar  vi på om trainern och Zwift kan göra att vi slipper köra bil genom hela stan för att köra testcykel med klubben. Jag tänkte försöka köra två trainerpass i veckan och blev lite sugen på Cape Epic träningen för mountainbike. 

Erik värmer upp för ett FTP-test.

Min vinterträning kan bli: ett fyspass med klubben, två trainerpass hemma och ett cykelpass ute på helgen om jag får ihop det som jag hoppas.

Någorlunda torr stig i Änggårdsbergen.

Den senaste veckan har det varit höstlov för alla skolelever. Själv har jag jobbat måndag till onsdag. Erik har varit ute och cyklat varje dag på lovet från förra fredagen till igår. Även om han har läst lite nästan varje dag på sin Storytelplatta så har det varit ännu mer som ett Cykellov. Han har hunnit köra några turer med familjen och ett par riktiga träningspass, ett i enduro med Daniel Bagge och ett extrapass med sin träningsgrupp i Skatås på xc. Dessutom har han hunnit med lite cykelmek med byte av växelvajer mm.  Idag regnar det för fullt så då tar han en vilodag. Själv har jag hunnit med fyra små cykelpass ute, både i Skatås, Änggårdsbergen och i hemmaskogen. I kväll har jag tänkt att avsluta långhelgen med ett pass Cape Epic på Zwift och imorgon startar en ny vecka med ett fyspass efter jobbet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *