Vilka är de mest minnesvärda svenska MTB-händelserna 2019?

För ett par dagar sedan så lade Red Bull ut en ”lista” på vad de tyckte var de mest minnesvärda svenska MTB-händelserna (med svenska cyklister runt om i världen) under 2019. När jag ser rubriken så börjar jag genast fundera på vad jag kommer ihåg av svenska insatser från året. Gissar att jag bäst kommer ihåg cyklister jag känner till från tidigare och framför allt de som håller på med xc-cykling. 

Innan jag läste vidare och kollade listan tänkte jag till och försökte gissa vad som finns med i Red Bull-listan. Jag kom på fyra svenska cykelhändelser rakt av. Vilka händelser kommer du ihåg? Fundera ut vad du tänker på innan du kollar listan! Du kommer säkert ihåg fler händelser än jag gör. 🙂

Jenny Rissveds signar klubbflaggan under SM i år.

Här kommer mina fyra starkaste minnen:

  1. Jenny Rissveds comeback – Vilken återkomst alltså. Har suttit framför tv:n ett antal gånger och sett hur hon startat från +80 plats i första starten och hur hon med sin grymt starka åkning tagit sig allt längre fram för varje tävling och vann till och med vid ett par tillfällen. Vad mycket känslor och glädje Jenny Rissveds har bjudit på!
  2. Silvermedaljen på lag-VM i enduro – Hade någon frågat mig för ett år sedan så hade jag haft noll koll på det här med enduro. Tack vare att sonen började med enduro i våras och fastnade så för denna form av mountainbike så har även jag lärt mig att Robin Wallner och Zakarias Johansen är svenska topp tio åkare. Zakarias Johansen har blivit Eriks favorit efter att ha tagit sig tid att snacka lite när de träffats. Att de tillsammans med Alexander Kangas lyckades fixa en silvermedalj var kul!
  3. Red Bull rampage med Emil Johansson – Lodrät brant cykling med gigantiska och farliga hopp har man sett en del av på tv. I år skulle svenske Emil Johansson vara med och köra. Erik åkte in till mtb-store som hade ett event. Där kunde han sitta och titta tillsammans med massa likasinnade. Själv satt jag hemma i soffan och kollade och halvblundade när några föll läskigt. Emil Johansson gjorde ett strålande åk och fixade det snyggt hela vägen ner.
  4. Ella Holmegård gör ännu en toppsäsong – Ella Holmegård fortsätter att ligga i topp inom XCE. En världscupvinst och tvåa i totalen är grymt bra. Ändå så tror jag att hon är ganska okänd utanför cykelkretsarna till och med i sin egen stadsdel här i Göteborg. Vi bor i samma stadsdel. När sonen fortfarande gick på mellanstadiet i våras pratade han om Ella Holmegård med kompisarna. En dag kom jag cyklande förbi skolgården under lunchrasten och stannade till och hejade på sonen. På eftermiddagen kom han hem och skrattade gott. När jag cyklat vidare så hade skolkompisarna frågat om jag var Ella Holmegård!! Vi skrattade tillsammans och konstaterade att det var kul men en klar förolämpning på alla sätt mot Ella.
Ella Holmegård på vinterträning här hemma.

Händelsen med Ella säger lite om hur lite man vet om cyklingen. När jag tittar på Red Bull-listan så inser jag att jag har ganska dålig koll själv även om jag kör runt på en mountainbike ibland när jag är ledig. Jag kan inte beskriva vad 4X är till exempel. Kanske handlar det om att sporten syns så lite i de vanliga kanalerna på tv. Hur många vet vem Kate Courtney eller Nino Schurter är jämfört med ex alla möjliga fotbollsspelare i olika ligor?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *